Tarvekalut
18.06.2007
» Kungörelse om miljötillståndsansökan
07.06.2007
» Kungörelse / Labby detaljplan
06.06.2007
» Lediga tomter i Pernå
05.06.2007
» Agricola-utställning och -promenad
29.05.2007
» Fritidsnämndens kungörelse
24.05.2006
» Kommunens vapen.jpg

Monet nykyisistä työkaluistamme ja tarvikkeistamme ovat säilyneet niin samanlaisin satoja tai tuhansiakin vuosia, että voimme arkeologisissa löydöissäkin edelleen tunnistaa niiden muodon ja tehtävän. Ehkä yleisin metalliesineryhmä, jota maasta löytyy ovat naulat. Niitä on käytetty sadat vuodet erilaiseen kiinnittämiseen, puun liittämisestä katon kiinnitykseen ja hevosen kengitykseen.

Pieni veitsi Baijarsista

Pieni veitsi Baijarsista

Veitsissä on viimeisen tuhannen vuoden aikana tapahtunut pieniä muutoksia mm. terän muodossa ja koristehelojen mallissa. Veitsiä on taottu monenlaisiin tarkoituksiin, erilaisista työstämiseen tarkoitetuista työkaluista ruokailuveitsiin - tosin sitä omaa vyöllä kannettua puukkoa on tietysti voitu käyttää lukuisiin tehtäviin.

Baijarsin kaivauksilta on mahdollisen verstaan pohjasta löydetty myös melko kookas vasara, joka on muodoltaan kokonaan pyöreä ja jonka molempia päitä on voitu käyttää lyömiseen.

Avaimen osa Pappilasta

Avaimen osa Pappilasta

Rautaesineitä Sigfridsistä

Rautaesineitä Sigfridsistä. Yllä ikkunan tuulihaka ja kaksi nappia, vasemmalla hevosen jääkenkä, oikealla piilukkosaseen iskuri

Keskiajan ja uuden ajan aseisiin kuuluivat jalkajousi ja piilukkoaseet. Keihästä käytettiin vielä pitkään metsästyksessä. Ainoat kaivauksista löytyneet aseisiin viittaavat löydöt ovat Sigrfridsin piilukkoaseen osa ja työstetty asepii, ehkä vuosien 1700 ja 1800 väliseltä ajalta.

Ommeltöistä kertovat Pappilasta löydetty sormustin ja nuppineulat. Baijarsista puolestaan on löydetty käsityöstä kertovia, saksilla leikattuja pellin- ja nahanpaloja.

Pappilasta löytynyt sormustin

Pappilasta löytynyt sormustin